www.texterochdikter.se

På denna sida beskriver jag hur det är att leva med kronisk smärta. Jag berättar om fibromyalgi, nackskada/ whiplash och psykisk smärta. Jag skriver dikter och texter om livet. Vissa texter skriver jag på bilder som jag gör själv. Mitt budskap med sidan är att hjälpa dig förstå att livet kan förändras snabbt men vägen tillbaka är lång. Men det går att få livskvalitet ändå.

Det Här Med värk Och Vikt

*När vi får en värksjukdom är det lätt att bli stillasittande och kanske även börja tröstäta. Vissa mediciner får oss att gå upp i vikt, och följden blir ju naturligtvis att vi lätt drar på oss onödiga extra kilon som inte är bra för hälsan i övrigt. Vi kvinnor kanske har lagt på oss extrakilon vid graviditeter som är nästan hopplösa att bli av med för vissa av oss. Klimakteriet är också en stor bov vad det gäller vikten för många.

Så har det varit även för mig, men nu har jag lyckats gå ner till normalvikt igen och det underlättar en värksjukdom betydligt även om den kanske inte botar den. Vad har jag då gjort? Jo jag lade om min kost, efter att ha tränat flitigt på gym utan att det märktes direkt något på vågen så förstod jag att något annat måste till för att det skulle bli resultat.

Jag har sedan december 2015 uteslutit socker, pasta, ris helt och hållet ur min kost. Äter sällan potatis. Bröd försöker jag hålla mig till lågkolhydratvarianter och inte så mycket. Vetemjöl undviker jag också i största möjliga mån. Kan ju vara lite i vissa brödsorter, men då rör det sig om små mängder.

Vad äter jag då kan tyckas? Jo kött, fisk, sen varierar jag med olika kålsorter som blomkål, vitkål, brysselkål. Blomkål och vitkål är ju dessutom gott att stuva som omväxling. Då ska den stuvas i riktig grädda 40% ska det vara. Inte dem med en massa tillsatser och skräp i.

Jag äter även sallad och andra grönsaker som zucchini som också går att göra mycket gott med. Jag använder bara naturliga fetter som smör, rapsolja, olivolja och kokosolja och Bregott. Ägg i olika varianter är också en bra och mättande källa.

Jag kan tilllägga att jag sällan är hungrig, småäter i stort sätt aldrig och har fått fina värden sen jag lade om min kost. Värken är kvar men bättre, jag är mycket piggare. Jag tränar 2-3 gånger i veckan på gym med mycket konditionsträning och lite styrka. Övriga dagar går jag en promenad på minst 5 km. Finns intresse för recept så kommer jag lägga in dem här, skicka mig ett meddelande eller skriv en kommentar här nedan om du är intresserad så fyller jag på.

 

RECEPT
Fröbröd i långpanna ( glutenfritt, och lågkolhydrat )

INGREDIENSER
6 msk chiafrön
1 dl hela linfrön
2 dl solroskärnor /eller solrosfrön
2 dl pumpakärnor
5 dl vatten
3 dl mandelmjöl
1 dl sesammjöl / eller Kokosmjöl
2 ½ msk fiberhusk
2 msk bakpulver
2 krm salt
GÖR SÅ HÄR:
Lägg fröerna i vattnet, låt stå och svälla i minst 1 tim. Gärna längre.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i fröblandningen. Låt stå i minst 15 min.
Häll smeten i en långpanna smord eller på bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i 30-35 min.
Skär i rutor medan det är varmt.

Brödet går bra att frysa. Är även gott att rosta.

Tips:
Man kan använda brödet som pizzabotten om man vill skippa vetemjöl.
Gott att lägga olika pålägg och riven ost på. Värma i ugn eller bara köra i micron om man har bråttom. Jättegott .

Lycka Till! 

 

*Att vara sockerberoende är något vi sällan pratar om. Men väldigt många är det utan att veta om det. Vi vill att allt ska smaka sött, vi belönar oss med sött när vi presterat något bra. Vi har fredagsmys och lördagsmys med godis, läsk och chips ( chips som iofs inte innehåller socker) men väl onyttiga fetter och massor av kolhydrater som kroppen sen omvandlar till socker i kroppen och lagrar i form av fett.

Vet du att de flesta kolhydraterna omvandlas till socker i kroppen, ju mer kolhydrater = mer socker = mer fett.

Nyttiga fetter däremot gör dig inte fetare utan lägger sig som fettförbrännande bränsle i din kropp. Så vida du inte äter mycket fett ihop med mycket kolhydrater förstås, då blir effekten något helt annat och du lagrar fett igen.

Stärkelse är ju en av det största bovarna för din kropp. All stärkelse bildar höga sockerhalter i kroppen. Det finns bl.a i potatis, pasta, ris, mjöl och grönsaker som odlas under jord, som morötter mm.

Frukt tror alla är nyttigt, men faktum är att frukt innehåller väldigt mycket fruktos och det är inte heller bra i stora mängder. Är du tex diabetiker ska du inte äta så mycket frukt, ( helst inte alls )det höjer blodsockret väldigt mycket. Så undvik det och ät bär istället i måttliga mängder om du vill ha något sådant.

Däremot kan du äta så mycket du vill av alla kålsorter, ovanjord grönsaker. Det går utmärkt att byta ut detta istället för att äta tex potatis, pasta och ris.

Kål är gott att stuva och steka. Strimlad vitkål som man steker i smör eller kokosolja och kryddar med vad man gillar är jättegott till kött och kyckling.
Rostade blomkåls eller broccolibuketter är också jättegott.
Stekt Zucchini är också gott.

Det finns väldigt mycket som är gott, enkelt att laga och som är bra för din hälsa. Istället för att äta kost som i längden kan göra dig sjuk.

Vill du veta mer om hälsosam kost som kan göra dig friskare så maila mig så kan du få tips och recept.

 

*Påskmaten!

Vad äter man då nu till påsk när man inte vill ha en massa kolhydrater och för att inte tala Om allt godis som folk stoppar i sig denna helg. Vi är duktiga på att vräka i oss socker och sakta men säkert förstöra våra liv på sikt.

Man kan äta massor. Ägg är en jätte nyttigt och mättande kost, det kan vi äta så mycket vi vill av. Lax, lamm, kött, skinka är också bra mat. Sill är bra om man gillar det. Ägg går ju att göra i olika varianter om man vill växla.

Själv gör jag alltid äggasmör. Det är hackade ägg blandat med riven ost, smör och lite grädde. Salta efter behag, osten kan ju vara lite salt i sig så man får prova sig fram. Gott att lägga på bröd eller äta det på tallrik ihop med sill, lax och annat. Detta är en tradition från mitt barndomshem och från min mors barndomshem före det. Vi lade det alltid på brödkakorna och kallade det påskakaka. Men eftersom jag äter mindre bröd nu så får familjen själva lägga det på bröd och jag äter det på tallrik.

Sen kan man ju äta köttbullar och prinskorv. Självklart lite Jansson om man vill ha potatis, annars går det att göra Jansson på rättika, ansjovis och lök om man vill det.

Igår gjorde jag en cupcake i micron på mandelmjöl, ägg lite sötströ ( om man vill ) och bakpulver. 1 1/2 min i micron i en tekopp så är det klart. ( se recept nedan ). Det blir en stomme till min lilla påskbakelse som jag ska ha. Den kokade jag en vaniljkräm på lite grädde, äggula och vaniljpulver och en knivsudd suckrin. Sen klöv jag kakan och lade vaniljkrämen emellan. Detta ska toppas med vispgrädde och hallon. De andra får vanlig tårta om de vill.

Det här var några tips om hur du kan äta en sundare påskbuffé om du vill. Det finns självklart många fler tips, det är lätt att googla på nätet om man vill ha hitta recept. 

Här kommer ett recept på en cupcake som är god och så enkelt.

 

CUPCAKE
½ dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
1 msk Kokosmjöl
1 msk grädde
1 ägg
1 ½ tsk sötströ

Valfri smaksättning, tex vaniljpulver, kardemumma, bittermandelolja, kakao eller hackad sockerfri choklad minst 70 %, bär eller fruktbitar.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner ägget och grädden. Blanda i smaksättningen, är det någon torr smaksättning går det att blanda i det ihop med övriga torra ingredienserna.
Smörj en tekopp med olja, häll i smeten och så in i micron i 1 ½ min KLART.
Den blir lite blek i färgen men kör den inte längre för då blir den torr.

TIPS!
Är utmärkt till att göra en bakelse av, klyv den lägg någon fyllning och så på med överdelen och grädde och bär ovanpå GOTT.
Vill du ha en sockerfri vaniljkräm mellan kokar du ihop ½ dl grädde med 1 äggula och lite sötströ efter smak och sen rör du i lite vaniljpulver efter smak. Koka tills det tjocknar och rör då och då så det inte bränner fast. 

 

*SOCKER BEROENDE ” inte jag väl”???
Det här med sötsug är ju sjävklart ett dilemma som plågar många. Och många säger att det går inte att göra något åt, inte att få bort. Det är en dålig ursäkt anser jag, det går visst. Ju mer sött du stoppar i munnen ju mer vill kroppen ha. Precis som alla andra droger är socker en drog som man kan bli beroende av.
Dessutom vill dina smaklökar ha mer och mer, sötare och sötare. När man slutar med socker tar det faktiskt inte särskilt lång tid för smaklökarna att ställa om sig som man tror. Dessutom upplever man även andra smaker tydligare än förut.
Sockerfritt kan smaka sött fast det inte är någon sötning tillsatt, jo det är faktiskt sant. Jag har själv upplevt det flera gånger. Man har vant sig av med sött och därför blir smakupplevelsen helt annorlunda.
Så förutom att man gör sin hälsa en stor tjänst med att sluta med socker, så för man sina smakupplevelser till nya höjder. Tänk också på att många livsmedel innehåller socker som skadar din hälsa på sikt. Dessa bör man också undvika för att bli kvitt sitt sötsug.
Det behövs inte socker i mat, det är totalt onödigt. Krydda med annat istället som är hälsosamt.
Själv har jag snart varit sockerfri i 1 ½ år. Och jag saknar inte socker längre, kommer aldrig utsätta min kropp för det igen det har jag bestämt mig för. Och det löftet kommer jag att hålla.

 

 

*REN MAT är RIKTIG MAT
Tyvärr proppas det fullt med socker, konserveringsmedel och annan dynga i mycket av det vi köper i affären. Det är helt åt skogen om ni frågar mig, varför ha socker i mat??? Behövs verkligen inte, det blir både godare och nyttigare utan.
Vi proppar i oss detta vita gift som på sikt gör våra kroppar sjuka på olika sätt. Och ändå värre så får barnen detta och kommer antagligen drabbas av sjukdomar i tidigare ålder än oss som är uppvuxna på lite annan mat än det som nu finns.
Ät ren mat….utan massa socker och tillsatser under en period så kommer du att märka många skillnader i kroppen. Man blir piggare, smärtare, gladare, mindre värk och när avgiftningen är gjord känner man inte för att äta skräpet igen.
Det behöver inte vara så svårt, är du mycket sockerberoende så kan det självklart ta lite längre tid. Men väg fördelarna mot nackdelarna så känns det mindre tungt. Alla typer av beroende är kämpigt att göra sig av med. Oavsett vad du har för beroende.
Bli inte arg på dig själv om du får bakslag, det är ingen som straffar dig för det mer än du själv. På’t igen bara och ta nya tag. Sätt delmål om det är enklare, och låt det framför allt ta den tiden det tar. Att stressa fram det ger bakslag snabbare än om du tar det i små steg. Minska på tex sockret successivt om det är lättare än att kapa rakt av.
Jag kapade rakt av för det fanns inget annat alternativ för mig, och det gick mycket bättre än jag vågat hoppas och tro på. Tror inte jag skulle fixat att trappa ner, då hade jag fallit tillbaka igen. Nu lever jag ett liv helt utan socker, pasta, vitt mjöl och ris och det går alldeles utmärkt bra.
Ren mat är naturlig mat som de åt förr innan livsmedelsindustrin fanns och alla tillsatser fick ersätta den. Det finns dessutom massor att äta som är gott och rent från gifter. Dessutom blir småätande mindre för man blir mättare på en riktig köttbit och grönsaker än något halvfabrikat som är bombarderat men en massa konstigheter.
Miljön blir också bättre av riktig och ren mat, vem vet vad alla tillsatser gör med vår natur på sikt?

Läs gärna på min andra hemsida om kosten.

http://www.medvetenhalsa.net/

 

 

 










(Lämna tom)

 

 

friendster counter