TEXTEROCHDIKTER.SE

På denna sida beskriver jag hur det är att leva med kronisk smärta. Jag berättar om fibromyalgi, nackskada/ whiplash och psykisk smärta. Jag skriver dikter och texter om livet. Vissa texter skriver jag på bilder som jag gör själv. Mitt budskap med sidan är att hjälpa dig förstå att livet kan förändras snabbt men vägen tillbaka är lång. Men det går att få livskvalitet ändå.

Meditation Och Avslappning

 

OBS! Texten är skriven utifrån MINA egna erfarenheter, kanske du har helt andra.

Men det här hjälper mig därför vill jag dela med mig av det jag tror på.

 

 

Tankarna styr nästan allt vi gör i livet, för det mesta tänker vi inte på det utan det går av bara farten. Men ibland är det viktigt att stanna upp och lyssna till sig själv och sin kropp, kroppen har ALDRIG fel men hjärnan kan komma hur galet som helst om den får styra.

När tankarna skenar iväg kan det bli både skrämmande och tröttande att reda ut i virrvarvet. Vi blir glömska och sårbara. Vi blir också trötta och tappar fokus på det som sker just nu. Då behöver vi hitta bra metoder som avlastar hjärnan, den behöver helt enkelt få vila från sig själv.

Det som är bra att träna på är att kunna hitta något som får hjärnan att inte behöva jobba så mycket med tankarna. Något som distraherar och tvingar hjärnan att gå ner i varv. Det är ju väldigt olika från person till person vad som fungerar bäst. Men att lyssna på någon annans röst, eller läsa någon annans text är två bra saker. Problemet kan i och för sig vara att hjärnan ändå kopplar bort det man hör eller läser och styr sin egen väg.

Men även om man inte tror att den uppfattar det man hör eller läser gör den nästan alltid det. Någonstans i bakhuvudet lagrar den ändå det. Därför är det bra att upprepa dessa övningar ofta. En gång kan vara ingen gång för vissa att nå resultat.

Jag tror att det är lättast att styra bort tankarna med något lättsamt, men att även lyssna eller läsa om tunga saker kan hjälpa vissa att känna att de inte är ensamma eller att de finns de som faktiskt har det värre. Även att upptäcka att även om det är/var mörkt just nu/då så kan det komma något bra ur det till slut ändå. Om man märker att andra tagit sig upp från botten och att det sen leder till något bra kan ju faktiskt stärka även dig själv. 

Meditation tror många inte fungerar men jag tror och vet att det gör det om man ger det tid att lära in det. Man ska inte öva när man mår som sämst utan när man mår bättre. Då lär man lättast in det och kan ta fram det när det är tungt. Man måste hitta sitt eget sätt att finna inre frid på. Men som med allt annat lär man det sig inte utan träning och inlärning.

Det finns enkla sätt att meditera på, egentligen ska man som kunna göra det precis var och när som helst. När man lärt sig det fungerar det på bussen, tåget eller var som helst. Men till en början tror jag det är bäst att göra det någonstans där det är lugn och ro och man kan koncentrera sig. Det viktiga är att få in lugn andning och känna av kroppen steg för steg.

Exempel :

* Sitt eller ligg skönt

* Ta några djupa andetag, ( blunda kan man gärna göra men det är inte nödvändigt om man befinner sig på en plats som det inte går att blunda på utan att folk stirrar ).

* Scanna av kroppen bit för bit  ( tex tänk på tårna och känn hur det känns i tårna, koncentrera dig på hur det känns. Fortsätt sedan uppåt med fötter, ben, händer, armar, mage, rygg, nacke huvud, ögon osv.  Spänn gärna kroppsdelarna så du känner dem tydligt, känn skillnaden mellan en spänd och en avslappnad kroppsdel. Man kan självklart börja uppefrån och ner om man hellre vill det.

När man tränat ofta ( gärna en liten stund varje dag ) kommer det att sitta i ryggmärgen till slut. Det är då man kan ta fram det som ett redskap precis var som helst, och ingen kommer att märka om du står i kassakön och scannar av din kropp istället för att bli stressad över den gamla damen framför som aldrig blir färdig. Testa får du se, annars öva på tills det sitter.

 

 

Avslappning går till på liknande sätt. Ibland kan det vara bra att lyssna till något  lugnt och rogivande. Att sluta ögonen tycker jag personligen är ett måste för att få bäst effekt, men även där är vi olika och man får hitta det som fungerar bäst för en själv.

Exempel

* Ligg eller sitt skönt  

* Slut gärna ögonen  .

* Känn av kroppen genom att spänna olika kroppsdelar och slappna av igen.

* Låt kroppen kännas tyngre och tyngre och hamna i full avslappning.

* Ligg kvar så en stund, väck sedan sakta kroppen genom att röra och sträcka på dig. Öppna sedan ögonen och känn dig avslappnad och senare även förhoppningsvis piggare.

 

Meditation kan vara olika för olika människor. Min absolut bästa meditation sker vid vattnet, att sitt vid havet eller en sjö och blicka ut över vattnet ger mig nästan alltid sinnesro. Allra bäst ute på en ö i havet, med vattnet kluckande mot klipporna och brus från havet. Doften av saltvatten, lugnet och all frisk luft. Tyvärr kommer jag inte dit ut mer än på sommaren när vi är i stugan och åker ut med båten. Men även åka ner till sjön här ger mig en slags ro i själen.

Jag tror det är viktigt att få in stunder av avkoppling varje dag som en rutin, vi behöver bryta av i vardagen med en kort avslappning då och då för att ladda batterierna. Ju längre vi väntar innan vi tar pausen ju längre tid måste batterierna laddas upp igen. Ganska självklart egentligen, men ack så svårt att göra till en sund vana. En avslappning behöver inte heller ta lång tid, 5-10 min kan räcka åt gången för vissa och kanske lite längre för andra.

Något jag verkligen vill lovorda är spikmatta och spikkudde. En billig och helt suvären investering, att ligga en stund på detta sätter fart på cirkulationen och endorfinerna i kroppen. Samtidigt ger det en skön avslappning. Jag brukar ha ett tunn handuk eller ett utslitet lakan på mattan så det inte gör för ont. För med fibromyalgi kan det vara klokt då huden smärtar i sig. Men vänjer man sig utan är ju det kanonbra.

Vad som är meditation för den ena kanske inte är det för en annan. En del kanske mediterar när de diskar, hänger tvätt eller duschar. Det viktiga är att få in en stund för sig själv där tankarna ger utrymme att få tänka klart. Hitta det som passar dig bäst, då blir det oftast bäst.

Att skriva texter och dikter till mina sidor är ett sätt för mig att meditera kan man säga. Det skingrar mina smärta och ger mig ork att fortsätta framåt. Både det som är tungt och det som är roligt präntar jag ofta ner, sen plockar jag fram det efter sinnesstämning för dagen.